Reportage & inlägg

Inred poolområdet

article-poolarea-hero

Skapa din bästa badmiljö

-Vi ger dig 8 tips

Saknar du mysfaktorn i ditt poolområde? Det kanske fattas något men du kan inte sätta fingret på vad.
Här är våra bästa tips på vad du bör tänka på för att skapa en trivsam badmiljö.

1. Tänk på helheten

Hur skulle en optimal pooldag se ut hemma hos dig? Fantisera om vilka aktiviteter som sker innan, under och efter badet. Skriv ner det och prata med andra i familjen eller vänner för att samla fler idéer.

Ex: ”Jag vill kunna grilla samtidigt som jag har utsikt över poolen där barnen badar, solar och leker. Jag vill kunna sitta i lä i solen kl. 14 och ta ett glas vin samtidigt som barnen ska kunna umgås enskilt efter badet under tak.”

När man känner till detaljerna kring sin optimala poolupplevelse är det lättare att utse placering av poolen, jacuzzin, sociala ytor och matlagningsmöjligeter som grillstation eller utekök. Man ska försöka att utnyttja tomtens utrymme på smart som möjligt och undvika onödiga ’döytor’.

Collage skapat av bilder från Pinterest

2. Trädgårdsväxter

Vill du ha växter i anslutning till poolområdet? Man kanske har en favoritväxt eller blomma som man gärna vill ha. Ta reda på vad den växten gynnas bäst av.

Ex: ”Jag älskar klätterväxten ”Blåregn” och vill gärna ha en vid min pergola. Jag tycker också om växter som är gröna året om och lättskötta. Hur går jag tillväga?”

 • Du läser på om växten blåregn och inser att den vill ha en väldränerad och varm växtplats, där det inte blåser, för att utvecklas väl. Med denna information planerar du då för att skapa dessa förutsättningar genom bland annat rätt placering av pergolan.
 • Växter som är gröna året runt är exempelvis Buxbom, Järnek och Murgröna, Bergbambu eller barrväxter som Tuja, Krypen eller Ädelcypress. Det går att formklippa och stamma upp många av dessa växter för att göra de mer intressanta.
 • Andra lättskötta växter är högt gräs. Exempel på det är Diamantrör, som även utsågs till Årets perenn 2022, och Dvärgpampasgräs med dess fina vita höstvippor.
 • Plantera ätbart som kryddor och buskar med olika sorters bär kan också vara värt att tänka på i anslutning till uteköket eller matbordet.
 • Lövfällande växter kommer skräpar ner poolvattnet om man inte har ett pooltak. Populära lamelltäckningar är estetiskt mycket smakfullt men kan innebära lite mer underhållsarbete. När man planerar sitt poolbygge rekommenderar vi att man behöver se över antalet bräddavlopp som fångar up löv och annat från ytan. Smuts samlas i bräddavloppets behållare som du tömmer vid behov. Det är viktigt att man tar sig tiden att lära sig ta hand om vattnets kemi så du alltid har en badklar och fräsch pool. Idag finns det doseringsutrustning för att underlätta denna process. Det kan också vara bra att ha en lövblås för att kunna städa bort nedfällda löv mer effektivt runt om poolområdet.

Collage skapat av bilder från Pinterest

Växter i kruka under vintern

 • Planterar man vintergröna växter i kruka är det viktigt att man anpassar storleken på dem till storleken av växten och att man isolerar t.ex. med frigolit längs med innerväggarna på krukan.
 • För att underlätta för rötterna bör man använda Leca-kulor i botten samt se till att det finns dräneringshål. Rötter kan få syrebrist om det samlas för mycket vatten i krukan. Dräneras vattnet bort förminskar du dessutom risken för att krukan spricker av att vattnet fryser och expanderar.
 • Glöm inte bort att tillföra extra näring som gödsel och benmjöl.
 • Man kan också skära ut en bit av ett liggunderlag av polyetylenskum och lägga under krukan när frosten börjar komma.
 • Ett annat tips är att du lindar bubbelplast på utsidan av krukan och täcker sedan den med en fin säckväv. Avslutningsvis binder du ett fint rött band runt den, perfekt för julstämningen.
 • Lägg gärna halm, torkade höstlöv eller granris på jorden före frosten så rötterna skyddas från tjälen. Det viktigaste är att täckmaterialet är luftigt så man undviker fukt.
 • Glöm inte bort att skydda vintergröna växter när vårsolen kommer med t.ex. fiberduk, grön skuggväv eller juteväv. Solen kan vara rätt varm samtidigt som tjälen inte har släppt och då kan växten få sk. tjältorkskador och bli bruna. Detta är speciellt viktigt för nyplanterade växter då de inte har så djupgående rötter ännu. Man kan snabba på upptiningen genom att försiktigt vattna med ljummet vatten och täckväven kan man ta bort när tjälen gått ur jorden.

Följ dessa råd så får du en badmiljö som går att njuta av även under de kalla delarna av året. Skåla in nyåret från ett rykande spabad i din vintergröna belysta vinterträdgård.

Det är bara fantasin som sätter gränserna!

3. Förvaring

Det är alltid viktigt att tänka på smart förvaring av badleksaker, regnöverdrag, dynor, jacuzzitak och redskap etc. Placera dem i närheten där de används så är det smidigare att plocka undan när det behövs. Mindre lådor kan man bygga på hjul så det är smidigt att flytta undan eller använda som sittbänk. Har man möjlighet kan man även bygga ett poolhus. I vårt varierande klimat bör man anpassa sin uteplats på ett optimalt sätt.

 • Förvaringsbod är ett gott alternativ. Det finns olika varianter för alla budgetar.
 • Har man altan med trall kan man platsbygga förvaringen under altanen. Detta är definitivt smart om du har en altan i olika nivåer. Planera detta i samband med att ni bygger poolens teknikrum som många också väljer att ha under trallen.
 • Man kan använda sig av vattenavvisande dynlådor med lock som bromsas av gasfjädring. Själva bromsen är bra för att minska risken för klämskador. Det är viktigt att tänka på om man bestämmer sig för att bygga en själv att inte glömma att installera en gasfjädring.
 • Den ultimata lyxkänslan får du med ett poolhus. Vi rekommenderar att ha en del som används som förråd och en del med inglasade partier för gott poolhäng. Poolhuset kan också fungerar som gästrum, det finns många olika färdiga modulhus typen attefallshus att inspireras av.
 • Planerar man att ha pooltak måste man se till att det finns en yta bredvid altanen dit taket kan skjutas.

Collage skapat av bilder från Pinterest

Hemma hos familjen Beecken

Header_Familjen_Beecken

Från sluttande tomt till exklusiv badmiljö i Kullavik

Familjen Beecken ville skapa en utomhusmiljö som var anpassad för hela familjen. Den opraktiska slänten var inte i första hand optimal för barnlek. Med god planering och samtal kom de fram till en lösning som skulle förvandla deras bakgård från sluttande tomt till exklusiv badmiljö med intilliggande sällskapsytor.

Sluttande tomt

Nu kan familjen utnyttja hela tomten

Det här projektet var lite extra utmanande med sluttande tomt och smala vägar. Med smarta lösningar klarade vi dock att att ge denna familj helt nya förutsättningar till att få till den bästa bakgården på gatan.

Drömmen om ett växthus

Grunden till en välplanerad växtplats, när experten
får bestämma.

Vi hjälpte vår kund med betongplattan för hennes växthus samt makadam, kantsten och betongplintar för en trädgårdsbod. Rör för el och vatten placerades ut enligt önskemål och så var grundarbetet färdigt.

Pooltrappa

Här ser ni Zaki som slipar en pooltrappa. Det är från ett stort projekt där vi har etablerat stora L-stöd runt hela poolområdet samt byggt en skräddarsydd poolkonstruktion.

Vår nya hemsida

Nu finns det vår nya hemsida ute på nätet.